Roman Holiday

Heerlijk! Rondwandelen in een immense stad en overal filmscènes herkennen. Zo leuk! En wie heeft er nooit zo’n moment: ‘Oh, hier heeft die die gekust!’ Of ‘Ik ken dit precies?’ Juist ja, uit een film! 🙂

Je kan eindeloos over filmlocaties en films schrijven, maar als Audrey Hepburn fan begin ik graag bij Roman Holiday.

Audrey Hepburn in Roman Holiday (http://thefabcorner.com/the-designs-of-edith-head/annex-hepburn-audrey-roman-holiday_01/)
Audrey Hepburn in Roman Holiday (http://thefabcorner.com/the-designs-of-edith-head/annex-hepburn-audrey-roman-holiday_01/)

In deze film van William Wyler uit 1953 beleeft Princess Ann de dagen van haar leven in het gezelschap van journalist Joe Bradley.
De film was de doorbraak voor Audrey Hepburn (de prinses) en ze won hier zelfs een Oscar voor. Die Oscar werd voorspeld door haar tegenspeler. Hij was het dan ook die zei dat zij als eerste in de credits moest verschijnen.

Roman Holiday was de eerste Amerikaanse film die helemaal in Italië werd gefilmd. Zoals de titel het zegt, was de Italiaanse hoofdstad de set.

Rome heeft bijna 3 miljoen inwoners en nog hebben ze plaats voor al die prachtige gebouwen, ruïnes, musea. Een ideale filmset dus! En de stad werd dan ook perfect ‘gebruikt’ in het verhaal, maar zonder op de voorgrond te komen. Dit was dan ook één van de redenen om in zwart-wit te filmen (de 2de reden was uiteraard het budget).

Iedereen die Rome ooit heeft bezocht kent zeker de Spaanse Trappen. En heeft hier misschien zelfs een ijsje gegeten (ik alvast wel), net als Prinses Ann. Het is daar dat de journalist haar zover krijgt om te ‘leven’. Ze moest maar eens een keer wild doen.

Nu kan je hier volledig ‘los gaan’ in de designerwinkels die zich hier in de buurt gevestigd hebben. Armani, Chanel, Dolce & Gabanna, je vindt ze hier allemaal.

http://seonah215.tripod.com/jeong_audrey_hepburn/audrey_hepburn_when_she_was_most_famous.html
http://seonah215.tripod.com/jeong_audrey_hepburn/audrey_hepburn_when_she_was_most_famous.html

Ook de scène aan La Bocca della Verità is een klassieker. Deze werd in 1 shot gefilmd. Hepburn schrok zich namelijk écht rot toen Peck zijn hand in de mouw had gestopt. Een beetje impro van haar tegenspeler 🙂 En zeer geslaagd ook!

Tegenwoordig staan hier soms honderden mensen aan te schuiven om even hun hand in deze leugendetector te steken. De legende is dan ook dat een hand wordt afgebeten als je een leugen verteld.

http://www.styledomaine.com/2012/06/audrey-hepburn-2/
http://www.styledomaine.com/2012/06/audrey-hepburn-2/

Ook de Engelenburcht komt zeer mooi in beeld in de film. De prinses en de journalist belanden op een feestje op de rivier. Hier komt het tot een gevechtje en belanden de twee in de rivier, de Tiber.

De Engelenburcht is één van de topattracties in Rome. Het heeft een zeer rijke geschiedenis en is onlosmakelijk (zelfs letterlijk) verbonden met het Vaticaan.
Je kan hier heel lang rondwandelen op en rond de muren en er bevindt zich ook een museum.
Inkom: € 10,5 voor volwassenen en gratis voor kinderen jonger dan 18.

Nog filmlocaties waren o.a. de Trevi fontein, het Colosseum, Fori Imperiali, het Pantheon, … Dat allemaal in het hartje van de Italiaanse hoofdstad en prachtig in beeld gebracht.

Pantheon
Pantheon
Fori Imperiali
Fori Imperiali

De stad is een aanrader! Misschien kan je volgende keer wel enkele filmscènes herkennen.

Wil je net als Audrey en Gregory op ontdekking in deze historische stad? Brussels Airlines vliegt meerdere keren per week op Fiumicino. Prijs vanaf € 80 per persoon.
Blijf je liever in die comfortabele zetel? Dan kan je ook gewoon de film kopen. De film wordt nog steeds beschouwd als één van de beste romcoms ooit.

Heb jij zo van die filmlocaties of filmsteden waar je helemaal gek van bent?

Meilan X

Ps: Vergeef me de kwaliteit van de laatste twee foto’s. Die zijn van eigen hand en bijna 10 jaar oud 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s