Yogja, waar nog een echte sultan regeert

Yogyakarta is toeristisch gezien de belangrijkste stad van Java, het grootste Indonesische eiland. Het is de kunsthoofdstad van het land en de Indonesische muziekscène wordt grotendeels hier gevormd.

Elk jaar bezoeken duizenden toeristen deze leuke stad. De nabijheid van de tempels van Borobudur en Prambanan zullen daar zeker iets mee te maken hebben. Maar wat de stad zo interessant maakt is dat Yogyakarta nog een regerende sultan heeft.

De huidige sultan, Hamengkoeboewono X, woont nog steeds in het Kraton, in het centrum van de stad. En zijn ‘paleis’ kan je bezoeken met een gids.

Kraton Ngayogyakarta Hadiningrat werd gebouwd door de eerste sultan, Hamengkoeboewono I, tussen 1756 en 1790. Naast de functie als woonplaats van de huidige sultan, herbergt het ook vorstelijke erfstukken, wapens, koetsen, …
Het paleis is nog steeds een mooi stukje geschiedenis, maar ik kan me voorstellen dat het op het hoogtepunt van de dynastie zeer imposant moet geweest zijn.

Op de koninklijke binnenplaats staat de gouden troonzaal waar de sultan af en toe audiëntie houdt.

Gouden troonzaal
Gouden troonzaal

De troonzaal en het gebouw achter de troonzaal, waar de kroonjuwelen liggen, zijn de enige twee gebouwen van het complex die naar het oosten zijn gericht: de richting van de macht en de opkomende zon.

Aan de noordkant van het complex staat de Pagelaran, met 64 pilaren. Die pilaren staan symbool voor de perfectie (de leeftijd van de profeet Mohammed). Tegenwoordig worden hier op regelmatige basis gamelanvoorstellingen gehouden.

Voor de gamelanvoorstellingen
Voor de gamelanvoorstellingen

Een groot deel van het Kraton is ingenomen door de kampung (dorp) / deel van de stad. Het is een doolhof geworden van huizen en steegjes, maar best wel gezellig om hier rond te lopen.

Wat maakt het nu zo speciaal dat hier nog een sultan regeert? Tot de Indonesische onafhankelijkheid was Yogyakarta de hoofdstad. Van hieruit werd de onafhankelijkheidsstrijd gevoerd en gewonnen. Jakarta was tot dan in handen van Nederland.

Vanaf dat Indonesië vrij werd verklaard in 1945, en Jakarta de hoofdstad van de nieuwe republiek werd, trachtte de regering de macht van de sultan in te perken. Tot op de dag van vandaag is dat niet echt gelukt. De huidige sultan is de eerste die democratisch tot gouverneur van de provincie Yogyakarta werd verkozen.
Kraton Yogyakarta

Hoe er geraken? Yogyakarta heeft een internationale luchthaven, maar ook per trein of bus geraak je hier gemakkelijk uit alle hoeken van het land.

Prijs om het Kraton te bezoeken: ongeveer € 1 per persoon + een fooi voor de gids.

Meilan X

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s