Een wereldreis met Nieuwjaar

Het is bijna zover. 2014 gaat stilaan over in 2015. Het nieuwe jaar staat voor de deur.

Met Oudjaar halen mensen hun beste kleren uit de kast (of zijn ze misschien wel helemaal in het nieuw) en vieren ze met champagne, lekker eten en vuurwerk om 12u. Zo doen ze dat toch ik België en een groot deel van de wereld. Toch hebben andere culturen nog andere tradities om het nieuwe jaar goed te beginnen.

In veel landen gelooft men dat wat men onderneemt op Oudjaar of Nieuwjaar de toon zet voor het nieuwe jaar. Filipijnen bijvoorbeeld geloven dat het dragen van polka dots en het eten van ronde vruchten welvaart brengt. Dit is vergelijkbaar met de traditie in Spanje, waar ze om middernacht 12 druiven opeten, één voor elke maand. Nog enkele tips nodig?

  • In Denemarken springen de mensen om 12u samen van hun stoel om het nieuwe jaar welkom te heten. Zo willen ze de slechte geesten kwijt en het zou geluk moeten brengen.
  • Zuid-Afrikanen gooien oude elektrische toestellen door het raam.
  • In Colombia wandelen zij die hopen op een jaar vol reizen het blokje rond met een lege koffer.
  • In Panama verbranden ze poppen van bekende mensen uit de sport- tv- en politieke wereld. Het zou slechte geesten wegdrijven en het geeft de mensen een frisse start in het nieuwe jaar. Out with the old and in with the new!
  • In Schotland moet de eerste persoon die de drempel van een huis overstapt in het nieuwe jaar een cadeau bijhebben voor geluk. Dit noemen ze ‘first-footing’ en tegenwoordig is dat geschenk meestal een fles drank.
  • In Brazilië, Ecuador, Bolivia en Venezuela is het traditie om flashy ondergoed te dragen met Oudjaar. Vooral rood en geel zijn zeer in trek: rood brengt liefde en geel geld.

Misschien hebben jullie hier inspiratie uit kunnen halen. Of houden jullie het strikt bij jullie eigen tradities? Maak er hoedanook een leuke en veilige avond en dag van. Alvast een gelukkig Nieuwjaar gewenst!

Meilan X

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s