May it never happen again!

Wij, hier in België en Europa, hebben een redelijk levendig oorlogspatrimonium. De Eerste en Tweede Wereldoorlog zijn nooit ver weg en iedereen kent zo wel de grote lijnen van de verhalen. Wat velen echter niet weten, is dat WWII ook buiten Europa lelijk heeft huisgehouden. Thailand is bijvoorbeeld zo een land.

Bridge-River-Kwai-Thailand-kinderen
Bridge on River Kwai

Vlak voor ons vertrek naar Thailand kropen we een avondje voor de buis om ‘Bridge on River Kwai’ te zien. Deze film, met o.a. William Holden en Alex Guinness, is ondertussen een icoon in de oorlogscinema geworden en is een aanrader voor iedereen.

In deze film is het zeer duidelijk dat heel veel krijgsgevangenen stierven in en rond Kanchanaburi, zo’n 120km ten westen van Bangkok, waar de feiten van deze film zich afspeelde tussen 1939 en 1945. En hier is nog heel wat van te merken. O.a. dit oorlogskerkhof aan de hoofdstraat door Kanchanaburi.Oorlogskerkhof-Kanchanaburi-Thailand-kinderen

Terwijl het verkeer hier voorbij raast, dwaal je toch rond op een zeer serene plaats. Plots hoor je geen auto’s en toeters meer. Je hoort gewoon … niets. Of, in mijn geval, een babbelend vijfjarig meisje. Want ja, ook deze donkere pagina’s in de geschiedenisboeken zijn belangrijk voor kinderen. Wij nemen dus graag ook deze zaken op ons wanneer we reizen met de dochter.

Het kerkhof is zeer mooi onderhouden, met Australisch, Brits en Nederlands staatsgeld. Nu weet je gelijk ook welke nationaliteiten hier begraven liggen. Er is ook constant iemand aanwezig om een oogje in het zeil te houden en tijdens de dag lopen er enkele tuinmannen rond.Kanchanaburi-kinderen-thailand

Tijdens onze wandeling door de verschillende grafzerken kwamen we plots deze tegen. Het zette plots alles in een nog ander perspectief. Een beeld, een foto, het doet toch iets. Het maakt alles reëler. Plots kon ik er een gezicht op plakken en beeldde ik me in hoe het moest gegaan zijn. Wat voor werk hij deed, hoe voelde hij zich, wie miste hij het meest, hoe stierf hij? Allemaal vragen die Z. ook stelde, en waar ik geen antwoord op kon geven.Kanchanaburi-thailand-kinderen

Mr Emmins was één van de 100 000 mannen die stierf tijdens de constructie van de fameuze ‘death railway’.

May it never happen again!

Meilan X

3 gedachtes over “May it never happen again!

 1. Indrukwekkend! Ik vind het inderdaad belangrijk dat kinderen zo’n dingen ook leren, vond het vroeger toen ik klein was ook altijd boeiend om zo’n plaatsen te bezoeken en de geschiedenis er van te leren 🙂 Nu nog steeds, hoor!

  Like

  1. Hey Liese! Bedankt. Ja, het is van uiterst belang dat de volgende generatie dit ook meekrijgt. Ik geloof dat we alleen zo kunnen vermijden (hoop ik) dat het nog eens voorvalt.
   En het heeft uiteraard ons leven van nu bepaald. Alles zou er helemaal anders uitzien.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s