Londen – UK met kinderen

Iedereen weet dat ik enorm veel van deze stad hou. Er is zoveel te doen! Cultuur, geschiedenis, musea, muziek, uitgaan, film en theater, … Kortom, als er één stad is die alles heeft dan is het Londen wel. En na al die tijd heb ik nog steeds niet het gevoel dat ik alles al heb ontdekt in deze Britse hoofdstad.

Wat mensen niet onmiddellijk verwachten is dat Londen enorm kindvriendelijk is. Bijna alles is ingesteld op het ontvangen van kinderen. In elke restaurant zijn er kinderstoelen beschikbaar, er zijn heel wat interessante toeristische attracties voor de kinderen en jongeren, de mensen staan enorm open voor kinderen en zijn zeer hulpvaardig. Daarom vond ik het wel een goed idee om Z hier voor het eerst mee op citytrip te nemen.

We gingen in december, zodat ze zeker kon kennismaken met de Kerstman. Maar we kozen er wel voor om tijdens de week te gaan. Het weekend leek me toch iets te veel van het goede.
Verder geldt ook hier, volg het ritme van jouw kind. Wij planden op voorhand bijvoorbeeld niets in. We hadden enkel kaartjes gekocht voor een Christmas pantomime, en de rest vulden we daar ter plaatse in.

VERVOER TOT LONDEN

De Eurostar is helemaal niet duur wanneer je voldoende op voorhand de kaartjes koopt. De tickets zijn beschikbaar vanaf 3 maanden voor de reisdatum. Als je dan gelijk koopt, kost het je € 88 retour voor volwassenen en € 62 voor een kind. Dit is wel enkel vanuit Brussel, dus moet je de trein van elders tot daar nemen, betaal je uiteraard wat meer.
Voordeel van de Eurostar is dat je recht in het centrum van Londen uitstapt. Je kan gelijk de metro induiken; je hoeft zelfs het station niet te verlaten.
Het is een comfortabele, goedkope, en redelijk snelle manier om in deze hoofdstad te geraken.

Vanuit Antwerpen zijn er ook vluchten naar Londen City met CityJet. Dit is iets duurder: met geluk zo’n € 120 pp (ook kinderen).
Voordeel voor de Antwerpenaren is dat het vliegtuig vertrekt vanuit Deurne.
Nadeel (naast het ecologische vraagstuk) is dat je landt op Londen City, een luchthaven op zo’n 16km van de stad. De DLR-tube brengt je op ongeveer een half uur naar de stad, waar je dan kan overstappen op de metrolijn die je tot aan jouw hotel brengt.

Ikzelf heb maar één keer het vliegtuig genomen en dat was voor zaken. Zelf kies ik telkens weer voor de Eurostar, al was het maar om die ecologische voetafdruk niet onnodig groter te maken.

VERVOER IN LONDEN

1 woord: Oystercard! Deze kaart kan je in elk station opladen, je moet aan de ingang van de metro de kaart scannen aan de gele knopjes en weer uitscannen wanneer je de metro verlaat. Het is heel gemakkelijk in gebruik en het is ook de goedkoopste manier om door de stad te reizen.
Je kan de kaart gebruiken in de metro, op de London Overground, de bus en enkele lijnen van de National Rail Services. Vanaf een bepaald bedrag gaat er geen geld meer van de kaart en kan je in die zones die je reeds gebruikt hebt onbeperkt verder reizen. En zo bespaar je dus heel wat geld op transport in de stad. Kinderen tot 12 jaar reizen trouwens volledig gratis met het openbaar vervoer.

Scannen van Oystercard aan de metro
Scannen van Oystercard aan de metro

 

Voor de kaart zelf betaal je £5 en dit geld krijg je terug wanneer je de kaart weer inlevert na de trip. Je kan deze kaart ook gewoon bijhouden voor een volgende keer. Ik heb de mijne al enkele jaren.

Over het openbaar vervoer in Londen kan ik geen slecht woord zeggen. Je moet nooit lang wachten, er is echt overal wel een metro-ingang of een bushalte en je kan ook overal geraken. Een taxi of eigen auto is dus helemaal niet nodig.
Met een buggy is het niet altijd even gemakkelijk om de metro te nemen, maar zoals ik al zei: de mensen zijn enorm hulpvaardig, dus je staat er nooit alleen voor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s