Doen in Rhodos

RHODOS OUDE STAD

Dit deel van de hoofdstad van het eiland is een mix van winkels, restaurants en musea. Alles is ingespeeld op toeristen. Het is absoluut de moeite om eens een kijkje te gaan nemen naar al die historische punten, maar verder is het helemaal niet anders dan andere winkelsteden.

MANDRAKI HAVEN

In de zomer ligt deze haven vol luxe plezierjachten.
Wij wandelden over de pier, langs de 3 windmolens met aan het einde een kleine vesting van Agios Nikolaos uit de 15de eeuw. Je kan hier gewoon binnen een kijkje nemen.

Eén van de windmolens
Eén van de windmolens
In de eeuwenoude vesting
In de eeuwenoude vesting

Via één van de vele toegangspoorten kan je dan de eigenlijk oude stad in. Deze stad heeft de omwalling grotendeels kunnen behouden. Op bepaalde dagen kan je zelfs over stukken van de muur wandelen.

Aan een toegangspoort naar de oude stad
Aan een toegangspoort naar de oude stad

Het eerste wat je tegenkomt als je langs de Mandraki haven naar binnen gaat, zijn de overblijfselen van een Aphrodite-tempel. Deze worden jammer genoeg nogal links gelaten, zo blijkt. Niemand toont interesse, en meer dan een klein bord staat er niet bij.

Rhodos en dan met name de hoofdstad, staan enorm bekend om hun ridders. Zo is er een ridderstraat, en staan er nog heel wat gebouwen van verschillende riddergemeenschappen nog overeind. Met kinderen is het zeker aangeraden om hier overal eens langs- en door te wandelen, voorzien van enkele verhalen.

Ridderstraat
Ridderstraat
Museum voor decoratieve kunst, voormalig hospitaal van de Johannieters
Museum voor decoratieve kunst, voormalig hospitaal van de Johannieters
Fontein aan Platia Argorikastron
Fontein aan Platia Argorikastron

Er zijn ook enkele interessante musea, maar die zijn uiteraard niet ingespeeld op kinderen. Wij kozen ervoor om één museum samen te doen. Later ben ik dan nog eens alleen teruggegaan.


ARCHEOLOGISCH MUSEUM

Inkom: € 6 en gratis voor kinderen

Het museum herbergt enorm veel vondsten op het eiland. Van potten en pannen, over sierraden tot urnen. Op zich wel interessant, maar na de honderste kom heb je wel zowat alles gehad. Wat dat museum zo interessant maakt, is het gebouw zelf.
Dit was het hospitaal van de Johannieters, die tot dan het kleinere gebouw iets verder in gebruik hadden. Je kan nog in enkele slaapzalen een kijkje nemen en de uitgestrekte binnenplaats is een oase van rust in deze drukke stad.

Binnenplaats
Binnenplaats

10488189_10154342940395542_2718513233758704648_n

Het museum heeft wel honderden kamertjes, zo lijkt. Allemaal volgestouwd met die bewuste archeologische vondsten. Wanneer dat alles toch wat te veel blijkt, kan je even genieten van de binnentuin. Deze bevindt zich vlakbij een klein kraampje waar je snacks en drank kan kopen. Aangezien we al doorhadden hoe druk het daar buiten was, besloten we om hier in alle rust te lunchen. En dat was een zeer slimme zet, want niet alleen was er absoluut geen volk, het was ook nog eens enorm lekker. En de bediening was discreet en vriendelijk.

Tuin van het museum
Tuin van het museum

VLINDERVALEI

Inkom: € 5 en gratis voor kinderen

Als je in juli of augustus in Rhodos bent, en je hebt kinderen bij, is dit een absolute must!

Er zijn drie verschillende ingangen tot de vallei. Wij kozen ervoor om de auto aan de eerste te parkeren en van daar naar boven te klimmen.
Ja, het krioelt er niet alleen van de vlinders, maar ook de toeristen, maar dat lieten we niet aan ons hart komen. We zaten in de natuur, we deden iets wat we duidelijk alle drie graag doen: klimmen en we zagen vlinders. Véél vlinders.

Eén vlinder
Eén vlinder
Véél vlinders
Véél vlinders

De klim is best lang, maar het is nooit zwaar. Z geraakte zonder moeite tot helemaal bovenaan. Belangrijk is om het tempo van jouw kinderen te volgen. En als ze snel zijn, ze wat te temperen. Z was meer dan eens zonder ons een heel stuk verder geraakt.
Wanneer je boven bent, staat er een kraampje waar je verfrissingen kunt kopen. Dat deden we dan ook om weer even tot rust te komen. Hierna kan je nog een klein stukje verder wandelen tot aan het klooster van Kalopetra. Elke dag serveren enkele lokale vrouwen ‘loukoumades’, deegballetjes met een siroop en olie. Heerlijk!

Loukoumades
Loukoumades

Er rijdt een treintje constant van de eerste tot de derde uitgang van de vlindervallei, dus je kan van eender waar weer naar de auto gebracht worden. Wij gingen dus van het klooster weer helemaal naar beneden met de trein. En wanneer is een treintje geen manier om punten te scoren bij kinderen.
TSAMBIKA BEACH

Elk kind wil op het strand spelen, maar aan ons hotel was dat niet mogelijk omwille van de keien. Dus reden we een keertje met de auto tot Tsambika Beach.
Dit werd ons aangeraden door verschillende mensen, lokaal en niet. Het is ideaal met kinderen, want zij kunnen een heel eind in de zee spelen en zwemmen. Enkel wij hadden de pech om uitzonderlijk heel veel wind te hebben. Het zand vloog ons letterlijk om de oren en alle andere lichaamsdelen. Z had er blijkbaar geen last van, en genoot met volle teugen van elke seconde in het ondiepe zeewater.

LACHANIA

Vanuit Tsambika beach wilden we helemaal langs het zuidelijke punt van het eiland weer naar Ialysos rijden. Onderweg stopten we in Lachania om wat te eten.
Griekser kan niet! De huisjes zien eruit zoals op de postkaartjes en heel veel toeristen lopen er niet rond. Dus dit was Rhodos in ‘het echt’.

Lachania
Lachania

KAMIROS

Inkom: € 4 en gratis voor kinderen

Een half uurtje rijden van Ialysos ligt Kamiros, met goed onderhouden overblijfselen. Het is een oase van rust, want blijkbaar heeft het massatoerisme deze plek nog niet gevonden.
Enkel al voor het uitzicht is deze plek de moeite waard: langs één kant de zee, langs de andere kant bergen.

10430844_10154342944495542_8500467235026566085_n 10526119_10154342944445542_8048519575667308328_n

De ruines zijn nog behoorlijk goed te onderscheiden. Wanneer je hier rondloopt, kan je zelf afleiden dat het gaat om de thermen of de riolering of een tempel.

Ook hier valt er genoeg te beleven voor de liefhebber van het klimmen. Wanneer je helemaal boven bent, aan de acropolis, heb je een prachtig zicht over deze oude stad.

Uitzicht over Kamiros en de zee
Uitzicht over Kamiros en de zee

LINDOS

Aah, dé toeristische trekpleister van het eiland. Dagelijks komen hier duizenden buitenlanders rondwandelen in de smalle steegjes van deze stad, om dan tot helemaal boven te klimmen. Tot aan de beroemde acropolis van Lindos. Indien je niet zelf tot daar kan wandelen, kan je altijd beroep doen om de ezeltjes die staan te wachten aan de ingang van de stad. Tegen betaling brengen ze je tot aan de ingang van de acropolis.

Z doet niet liever dan wandelen, klimmen en ontdekken, dus we kozen ervoor om zelf naar boven te trekken. Als beloning krijg je dan een prachtig panorama over de stad en de zee.

10526079_10154342945755542_6078448121767868131_n 10543651_10154342945910542_1303525670313729158_n

De overblijfselen zelf lijken heel erg in scène gezet en zeker niet allemaal authentiek, maar het is zeker wel de moeite om er eens door te wandelen.
Het kost € 6 en voor kinderen is het wederom gratis.

Lindos
Lindos

TOERISTISCH TREINTJE IN IALYSSOS

Prijs: € 7 voor volwassenen, € 3 voor kinderen

In Ialyssos rijdt een treintje rond door de stad. In de stad zelf is er niets historisch te bezoeken, maar de kinderen vinden het een fantastisch uitstapje.
En op deze manier hadden we Kostas Village Taverna gevonden.
De rondrit duurt zo’n 50 minuten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s